Çelikhanelerde Atık Minimizasyon ve
Metallerin Çevresel Etkileri Eğitimi
Eğitimin Amacı
Metallerin genel olarak çevresel etki mekanizmaları, etkileri ve uyulması gereken temel koruma yöntemleri incelenecek ve EAF ile hurdadan çelik üreten işletme örneği üzerinde atık oluşumu ve atıkların minimizasyonunda uyulması gereken temel kurallar değerlendirilecektir. Ayrıca günümüz teknolojik seviyesi dikkate alınarak olması gereken temel uygulamalar anlatılacaktır. Bu kapsamdan endüstride yapılmış uygulamalara yer verilerek katılımcılara kendi işletmelerinde ele alabilecekleri temel yöntemler ve uygulamalar tartışmalı olarak sunularak katılımcıların bu alanda gerekli bilgi ve deneyimin kazandırılması eğitimin temel amacıdır.
Öğrenim Hedefi
Bu eğitimin sonunda tüm katılımcılar;
-
Çevre sorunları; hava, gürültü, su, toprak ve kültürel çevre,
-
Metaller ve çevre ile ilgili genel tanımlar, kirlilik, metallerin canlılara etki mekanizmaları,
-
Metallerin çevreye yayınım mekanizmaları, kısa ve uzun süreli etkileri,
-
Demir çelik üretim tekniklerine genel bakış ve çevresel açıdan çelikhanelerde “En İyi Teknikler”,
-
Çelikhanelerde ve EAF işletmelerinde oluşan atıklar,
-
Dünyadan farklı çevresel önlem ve atık minimizasyon uygulamalarına örnekler,
-
Ülkemizden endüstriyel atık ve enerji tasarruf uygulamaları konularında bilgi ve beceri kazanacaklardır.
Kimler Katılmalı
Çelikhane ve EAF yöneticileri, metalurji ve malzeme mühendisler çelik sektöründe çalışan ve çevre birimlerinde görevli diğer mühendisler, çelikhane ve çevrese metalurjik sistemler konusunda bilgi sahibi olmak isteyen teknik elemanlar
Eğitim Süresi 1 Gündür
Eğitim Yeri
Validebağ Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi
Eğitim Başvuruları için İletişim
Tel: +90 216 349 95 91
E-posta: metem@metem.org.tr
Eğitmen
Prof. Dr. Servet TİMUR
1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji Mühendisliği’nden mezundur. 1996 yılında Technische Universität Bergakademie Freiberg-Almanyada doktora çalışmasını (ATIAD En iyi doktora ödülü) tamamlamıştır.
1987 yılından beri İstanbul Teknik Üniversitesi’nde çeşitli kademelerde görev almış ve halen aynı kurumda çalışmaktadır. Çevre, Çevresel Metalurji ve Teknolojileri, Elektrokimyasal Teknolojiler, Demir Dışı Metaller Metalurjisi ve Malzemelerin Kimyasal ve Elektrokimyasal Özellikler konularında akademik yayınları ve bildirileri vardır. Uzmanlık alanlarından ergimiş tuz elektrolizi ile borlama teknolojisi ile ilgili olmak üzere 2 ve volfram üretimine yönelik olmak üzere 3 uluslararası patenti mevcuttur. TUBİTAK tarafından desteklenmiş 6 farklı araştırma projesi ve farklı özel sektör firmaları ile gerçekleştirmiş olduğu 8 TUBİTAK/TEYDEB projesi vardır.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans seviyesinde Metalurjik Atıklar, Çevresel Metalurji, Hurda ve Atık Değerlendirme konularında ve Malzeme Kimyası, Kimyasal Metalurji ve Malzemelerin Kimyasal ve Elektrokimyasal Davranışları derslerini vermektedir.
Doktora öğrencisi ile 2012 yılı R&D 100 –ABD ödülü sahibidir.